Bæredygtighedstiltag og certificeringsordninger
GPP Arkitekter arbejder målrettet for at fremme en mere bæredygtig udvikling indenfor byggeriet. For os handler bæredygtighed om langt mere end tekniske løsninger – det er en helhedsorienteret tilgang, hvor æstetik, sociale ambitioner, materialevalg og teknologiske løsninger går hånd i hånd for at skabe bygninger, der er langtidsholdbare og bidrager til øget livskvalitet for både mennesker og samfund.
Med vores arkitektfaglige ekspertise sikrer vi høj arkitektonisk kvalitet og en fremtidssikret tilgang i alle vores projekter. Vi arbejder med bæredygtighed på flere niveauer og analyserer hver opgave individuelt i tæt samarbejde med projektets parter og bygherrer. Gennem en tidlig screening sikrer vi, at byggeriet lever op til gældende klimakrav, samtidig med at vi identificerer de indsatsområder, der skaber størst værdi for projektet. Vores bæredygtighedsspecialister følger projektet tæt for at sikre, at ambitionerne realiseres i praksis.
Vi arbejder med forskellige bæredygtighedsmål – fra FN’s 17 verdensmål og skræddersyede projektmål til projekter, der fx skal opnå Svanemærkning eller DGNB-certificering.
Vi har stor erfaring med at integrere bæredygtige løsninger i vores projekter. Allerede i 2013 afsluttede vi Danmarks største erhvervsbyggeri opført efter passivhusstandard, og samme år påbegyndte vi vores første DGNB-certificering. I dag spænder vores portefølje vidt og inkluderer transformationsprojekter, byudviklingsområder, skoler, offentlige bygninger, boliger og erhvervsbyggeri. Den stigende efterspørgsel på byggerier med høje bæredygtighedsambitioner betyder, at vi i stadig højere grad indarbejder konkrete bæredygtighedsmål i vores projekter.
Bygge- og anlægssektoren er blandt de største bidragsydere til verdens ressourceforbrug og CO2-udledning. Derfor er det vores mål at bidrage aktivt til den grønne omstilling gennem bæredygtige arkitektoniske løsninger, der fremmer udviklingen mod en mere bæredygtig verden.
Vores værktøjskasse indeholder:
Byggeriets klimabelastning/ LCA-vurdering
Vi varetager ansvaret for udregning af byggeriets samlede klimabelastning. Via tidlige overslag kan vi fastlægge om det pågældende byggeri overholder de gældende klimakrav. Der udarbejdes en individuel strategi for alle projekter, og det vurderes hvilke nedslag/variantsammenligninger der giver mest værdi til projektet. Ifm. myndighedsprojektet udarbejdes en LCA-vurdering for hele byggeriet og i forbindelse med endelig ibrugtagning gentages denne proces.
Biogene byggematerialer
Vi har erfaringer med flere større og mindre byggerier, hvor en stor andel af byggeriernes materialer er biogene. Det gælder både mere traditionelle træbyggerier, men også projekter som Rønde Børnehus, hvor det traditionelle isoleringsmateriale udskiftes med halm. Rønde Børnehus er Danmarks første daginstitution opbygget i bl.a. halmelementer og genbrugsmaterialer. Og netop vores arbejde med dette projekt, har givet os en helt særlig viden om og erfaring med, hvordan vi designer byggerier med udgangspunkt i biogene materialer.
DGNB
Vi anvender DGNB i vores projekter som processtyrings- og kvalitetssikringsværktøj. Ved at bruge DGNB’s redskaber sikrer vi os, at bæredygtighedsmålene bliver virkeliggjort og implementeret i praksis. DGNB er en frivillig certificeringsordning, som er målrettet bygninger og byområder. Systemet bygger på en helhedsorienteret tilgang til bæredygtighed med de tre hovedsøjler: social-, økonomisk- og miljømæssig bæredygtighed. Ordningen tager udgangspunkt i gældende europæiske standarder for byggeri, men er tilpasset dansk lovgivning og normer.
Vores DGNB-konsulenter eller auditor gennemgår projektets forudsætninger og potentialer ved opstart og udarbejder en bæredygtighedsplan for projektet med målbare og klart definerede krav. På den måde bruger vi DGNB både til at afstemme forventninger til bæredygtige tiltag med bygherre og byggeriets øvrige aktører, samt til at sikre, at de rigtige beslutninger træffes rettidigt i processen.
På vores egne projekteringssager tilbyder vi også at varetage funktionen som DGNB-auditor. Derved sikrer vi at byggeriets bæredygtighedsstrategi også hænger sammen med de arkitek-toniske visioner.
Svanemærket
Vi varetager opgaver med certificering af svanemærket byggeri. Det gælder både boliger, daginstitutioner og erhvervsbyggeri. På tegnestuen har vi to uddannede konsulenter indenfor svanemærket byggeri og GPP Arkitekter er licensansvarlig for Nordens første Svanemærkede kontorhus, OK Atriumhus.
FN’s Verdensmål
Vi screener efter FN’s Verdensmål og sætter handling bag. Vi kommer med oplæg til, hvordan projektet kan tilpasses, så det rammer flest mulige mål.
Bæredygtighedsledelse
Vi er bygherres sparringspartner igennem processen. Vi sørger for at alle i projektteamet ved, hvad de skal præstere og dokumentere i projekterings- og udførelsesfaserne.
Bæredygtighedsscreening
I de tidlige projektfaser udarbejder vi bæredygtighedsscreeninger med oplæg til optimerings-muligheder samt anbefalinger af eventuelle certificeringsniveauer. Bæredygtighedsstrategi. Vi udarbejder projektspecifikke bæredygtighedsstrategier med klare bæredygtighedsmål for processen.
Bæredygtighedsstrategi
Vi udarbejder projektspecifikke bæredygtighedsstrategier med klare bæredygtighedsmål for processen.

Eksempler på projekter med særligt bæredygtigt fokus:

Rønde Børnehus
Danmarks første børnehus i Halm. Projektet har stort fokus på cirkulære designprincipper, lavt CO2-aftryk og implementering af genbrugsmaterialer. Ydervægskonstruktionen består af Ecococon halmelementer og genbrugsmaterialerne er indarbejdet på bl.a. facader og tag.

OK Atriumhus
Nordens første svanemærkede kontorhus, som også DGNB certificeres til guld med hjerte. I projektet er der arbejdet med en stor andel af fleksibilitet som fremtidssikrer bygherrens omskiftelige behov.

Myretuen i Lejre
Projektet er tegnet som et træskelethus. Både yder- og indervægge bygges på fabrik og leveres som helvægs leverance for at optimere på perioden hvor materialerne er udsat for fugt. Børnehuset skal svanemærkes og har desuden fokus på et lavt CO2-aftryk.

Sommerbæk Børnehus & Skole
I projektet har der været et stort fokus på bygningens indeklima og et generelt fokus på de kriterier, som giver øget velvære for de mennesker, som opholder sig i byggeriet. Projektet har ud over DGNB Guld også opnået DGNB Hjerte.

Tigergaarden
Den gamle skofabrik fra 1960’erne er blevet transformeret til moderne ungdomsboliger. I projektet har der været et særligt fokus på cirkulært byggeri og design for adskillelse. Projektet er certificeret til DGNB guld som et af de første transformationsprojekter i Danmark.

Morud Søhave
Projektet er udarbejdet med henblik på at opnå en ambitiøs LCA med lavt CO2-aftryk. Der er valgt løsninger med stort omfang af "lette", biogene materialer fremfor "tunge" materialer som beton. De ”lette" materialer benyttes uden at gå på kompromis med byggeriets levetid og robusthed.

