en-icon.png
uk-flag-bw.png
First image:
18-2378-SØL_10
Navn:

Børnehuset Dyrehaven og Bøgen

Beskrivelse:

Børnehuset Dyrehaven og Bøgen er en integreret daginstitution for børn i alderen 0-6 år. Institutionen danner rammen om 5 børnehavegrupper, 4 vuggestuegrupper og 2 grupper for børn med særlige behov.


Børnehuset ligger som nærmeste nabo til landsbyen Sølund, i en lille lysning lige øst for Pavillon 5. Huset er placeret helt tæt på den eksisterende fredskov. Derfor har en særlig bearbejdning og tilpasning til landskab og natur været særlig væsentligt for projektet. Grunden er attraktivt beliggende i forhold til byen, og har udearealer af utrolig høj kvalitet.


Daginstitutionen er disponeret som tre klynger med et centralt fællesareal, der indeholder pædagogisk køkken, café, motorikrum, sceneområde mm. Fra fællesområdet er der store vinduespartier med strategiske kig ud i skoven. Herfra er der mulighed for at trække ud på terrasser i skærmede gårdmiljøer eller i grov værkstedet, som ligger på kanten mellem inde og ude.


Med en beliggenhed, som en del af et af Skanderborgs historiske og ikoniske miljøer samt af respekt for fredskoven, har det været et ønske at skabe et ”ikke hus” i skovens lysning. Daginstitutionen er derfor indpasset i den omkringliggende natur og de eksisterende træer er så vidt muligt bevaret på grunden. De træer som man har været nødsaget til at fælde, er brugt som elementer på børnehusets udearealer. Det giver i dag utrolig meget karakter på børnenes legeplads samt når man kigger ud af vinduerne i huset. 



I det udvendige materialevalg har det været et ønske at indpasse sig mellem træernes stammer. Der er derfor valgt en lodretstående termowood beklædning med forskellige dybder og varierende afstande. Sammen med vinduernes placering giver det bygningen et legende, men dog afdæmpet udtryk. Tagfladen, som er i varierende højder, er dækket af grønt sedumtag for at indpasse sig i omgivelserne.


GPP Arkitekter har stået for bygherrerådgivning: brugerproces med arbejds- og styregrupper herunder afholdelse af fælles studietur, udarbejdelse af program samt et skitseforslag som er blevet udbudt i totalentreprise. GPP Arkitekter har i samarbejde med bygherre stået for bedømmelse, projektopfølgning og bygherretilsyn i den efterfølgende proces. Fotograf: Ulrik Tofte.


  1. Bygherre:
    Børn og Unge, Skanderborg Kommune
  2. Samarbejdspartnere:
    Etos Ingeniører
  3. Adresse:
    Dyrehaven, Skanderborg
  4. Byggesum:
    37,8 mio. eks. moms
  5. Areal:
    1.600 m2
  6. År:
    2021
  7. Ydelser:
    Bygherrerådgivning

® 2018 gpp arkitekter a/s    |    Persondatapolitik

Hvis du klikker videre på siden, accepterer du vores brug af cookies. Vil du vide mere om vores cookies, og hvordan du sletter dem, klik her.